premiera: 28 kwietnia 2007 (Świat)
produkcja: Japonia
gatunek: Fantasy/Akcja
Fabuła:
We współczesnej Japonii światy ludzi i stworzeń, nazywanych yokai (duszków i demonów dysponujących ponad naturalnymi mocami) często się przenikają, niekoniecznie w sposób przyjemny dla ich mieszkańców. Walce o pokój pomiędzy obydwoma wymiarami poświęcił się Kitaro, jednooki chłopiec, będący pół-człowiekiem, pół-yokai. Kitaro mieszka w Lesie Gegege ze swoimi kłótliwymi przyjaciółmi oraz ze swym ojcem, który po śmierci odrodził się pod postacią gałki ocznej. Kiedy magiczna kula mocy dostaje się w niewłaściwe ręce, Kitaro musi ją odzyskać, inaczej światy ludzi i yokai znajdą się w poważnym niebezpieczeństwie...
Film na podstawie mangi Shigeru Mizuki "Gegege no Kitarô".
download1 | download2
Swietny i pozytywny film dla ludzi w kazdym wieku, pod warunkiem, ze maja plastyczne poczucie humoru;] Najgoorsza jest ta piosenka, tydzien ja nudzilam bo mi ciagle siedziala w glowie;d
Druga czesc jest juz smutniejsza i mroczniejsza, ale tez mi sie podobala, w sumie to nawet bardziej niz ta.
bo nie umiesz szukac;d
Znalazłam i stwierdzam, że II rzeczywiście była lepsza. Jakby mroczniejsza, kości, demony trupy etc XD A poważnie, mam wrażenie, jakby cos było niedomówione, i mieli zamiar zrobić kolejną część.